Chrípka alebo Covid-19? PCR test kloktaním?

22.01.2021 17:00

Náš zmluvný diagnostický partner, spoločnosť Alpha Medical, dnes predstavila v Bratislave novinku pre samoplatcov - diagnostický PCR test, ktorý sa uskutočňuje formou kloktania. Testovaná osoba tak nemusí podstupovať dvojitý výter z nosovej a ústnej dutiny, výsledok je však rovnako presný ako pri klasickom PCR testovaní.

Alpha Medical túto novú formu PCR testu dnes predstavila v Bratislave v jednom zo svojich mobilných odberových miest. Ako test prebieha, si môžete pozrieť vo videu nižšie, ktoré vyhotovil Denník N. Test je momentálne dostupný výhradne pre samoplatcov, zatiaľ iba v Bratislave. Veríme však, že vďaka spolupráci spoločností Retro World a Alpha Medical budeme môcť túto formu PCR testovania ponúknuť aj samoplatcom v našom mobilnom odberovom mieste Cooltajner. 

Aký je rozdiel medzi klasickým a kloktacím PCR testom?

Koronavírus SARS-CoV-2 RNA (PCR, kloktací set) je vyšetrenie realizované RT-PCR, Real-Time PCR (polymerázová reťazová reakcia s reverznou transkripciou) a samoodberom biologického materiálu formou výplachu ústnej dutiny a hltana získaného kloktaním. PCR sa používa na namnoženie nukleových kyselín, a tým okrem iného na detekciu genetickej informácie vírusu SARS-CoV-2. Vírus patrí do čeľade Coronaviridae a spôsobuje ochorenie COVID-19.

Kloktanie ako spôsob získania biologického materiálu je porovnateľné s výterom z nosohltana a hrdla. Odobraté vzorky sa vyhodnocujú na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2 pomocou bežne dostupných postupov ako pri vyšetrení z výteru. Izolujú sa nukleové kyseliny a pomocou RT-PCR sa zistí prítomnosť alebo neprítomnosť vírusu, ktorý v transportnom médiu zostáva vitálny. 

Výplach ústnej dutiny a hltana kloktaním je veľmi spoľahlivý spôsob samoodberu vzorky. Podľa dostupných údajov sa výsledky štatisticky nelíšia a je funkčne porovnateľný s výterom. Test je vhodný od veku 10 rokov (za predpokladu, že dieťa dokáže vykonať úkon kloktania). Pri vyhodnocovaní pozitívneho výsledku však nie je možné určiť CT/CP hodnotu ako pri výtere. Nie je možné preto identifikovať, nakoľko infekčná mohla byť v čase vyšetrenia osoba, ktorá si vzorku odobrala.

Chrípka alebo Covid-19?

Vďaka spolupráci spoločností Retro World a Alpha Medical však od tohto týždňa ponúkame samoplatcom možnosť dvojitého PCR testu na základe jedného odberu, ktorý odhaľuje až štyroch najčastejších pôvodcov vírusových ochorení.

Balík Chrípka alebo Covid? je zameraný na identifikáciu infekcií respiračných (dýchacích) orgánov vrátane koronavírusu SARS-CoV-2 pomocou metódy RT-PCR. Tento balík obsahuje 2 PCR vyšetrenia, zahŕňa aj pôvodcu aktuálnej pandémie SARS-CoV-2. Jeho cieľom je pri jednej návšteve pacienta identifikovať 4 najčastejších pôvodcov vírusových infekcií dýchacích ciest: RS vírus, vírus chrípky A aj B a SARS-CoV-2. 

Takáto diagnostika v rovnakom čase súčasne urýchľuje oddelenie osôb s pandemickým ochorením Covid-19 v súlade s karanténnymi opatreniami a súčasne odstraňuje neistotu symptomatických osôb s rovnakými alebo podobnými príznakmi. Umožňuje teda efektívne zabrániť nesprávnemu vyhodnoteniu prvotných príznakov. 

Objednať sa na test v mobilnom odberovom mieste Cooltajner môžete prostredníctvom webu LAB.ONLINE tu>>

PCR test v Cooltajneri odhalí aj britskú či juhoafrickú mutáciu

Aj vďaka tomu, že náš zmluvný partner, spoločnosť Alpha Medical, je súčasťou nadnárodnej siete Unilabs, máme v MOM Cooltajner prístup k najmodernejším testovacím kitom a laboratórnej diagnostike testov. Preto všetci, ktorí sa u nás dajú testovať na koronavírus SARS-CoV-2 metódou PCR (bez ohľadu na to, či ide o indikovanú osobu alebo samoplatcu), majú istotu, že PCR testy odhalia aj novú britskú mutáciu koronavíusu B.1.1.7, a tiež jeho juhoafrickú mutáciu 501.V2. 

Alpha Medical garantuje, že osoby infikované britskou a juhoafrickou mutáciou vírusu po vyšetrení u nás nebudú falošne negatívne.