Magický večer svetlonosov v Retre

31.10.2014 07:00

ČO? VEČER SVETLONOSOV ALEBO AK CHCETE HALLOWEEN
KEDY? 31. OKTÓBRA 2014
KDE? NO PREDSA V RETRE
AKO? SAMOZREJME V STRAŠIDELNÝCH KOSTÝMOCH
S KÝM? AKO INAK, AKO S VAŠIMI PRIATEĽMI
ČO SA BUDE PIŤ? KRVILAČNÁ BÁTHORYČKA, GRÓF DRACULA, JACK ROZPAROVAČ, KRVAVÉ ZÁDA...

Hovorte tomu ako chcete - či už Halloween, Večer svetlonosov, či Predvečer všetkých svätých. Jedno je však isté - tento sviatok k Slovákom jednoducho patrí ako riť na šerbeľ. Mylná je teda predstava, že tento sviatok sme importovali z Ameriky. Keď naši predkovia vyrezávali tekvice a vešali strašidelné lampáše, Amerika ešte nebola ani na svete. Teda presnejšie, Kolumbus ešte len ťahal káčera po Janove.

Pravdou je, že po páde režimu v 89. Amerika tento večer mimoriadne spropagovala aj u nás. Ale tak ruku na srdce - to isté by sme mohli hovoriť o Coca Cole, McDonalde či nahryznutom jablku - a tie nám zas až tak nevadia.

Poďme sa teda vrátiť k svojim koreňom - hoc aj keby sme hneď boli všetci kresťania, sláveniu Sviatku všetkých svätých už stročia predchádzal magický jesenný pohanský večer. Už starí Kelti verili, že práve v prvý novembrový deň sa môžu dostať mŕtve duše medzi živých. Tradícia prežila a aj keď má pohanské korene, ujala sa aj u kresťansky založených Slovanov (a neskôr Slovákov).

"Naši predkovia si tradície zachovávali. V čase pred Všetkými svätými už bola úroda z polí zozbieraná a ľudia mali viac času na zábavu. Stretávali sa, spievali, tancovali, rozprávali si strašidelné príbehy a okná,  priedomia domov či ploty zdobili strašidelné lampáše," píše na svojom blogu Renáta Holá.

Jedná sa vlastne o akési jesenné fašiangy, zavŕšené Sviatkom všetkých svätých. 

Keďže v Retre máme tradície naozaj radi a večierky, plodné rozhovory a kopec zábavy ešte radšej, rozhodli sme sa pre vás tento rok pripraviť naozaj nezabudnuteľný Večer svetlonosov, alebo ako chcete - Halloween. Čo sa bude diať a piť sa dočítate vyššie ;-)

Tešíme sa na vás!

Vaše Retro