Novinka v našich PCR-MOMkách: Test na Covid-19 vám urobíme už aj zo slín

13.04.2021 11:49

Spoločnosť Retro World s.r.o. v spolupráci s diagnostickým partnerom Unilabs Slovensko prináša samoplatcom novinku v oblasti RT-PCR testovania. Od 15. apríla si už namiesto klasického steru či kloktania možno vybrať aj ten najjednoduchší a najpohodlnejší spôsob testovania - PCR test zo slín. Klientovi teda stačí odpľuť sliny do pripravenej skúmavky a odber je vykonaný.

Odber slín je veľmi jednoduchý, pohodlný a spoľahlivý spôsob odberu vzorky. Ako informuje náš zmluvný diagnostický partner Unilabs Slovensko, výsledky testu zo slín sú porovnateľné s výsledkami z výteru alebo kloktania. Pri zistení prítomnosti vírusu vo vzorke a vyhodnotení pozitívneho výsledku je k dispozícii aj CT/CP hodnota. Test je vhodný pre každého, kto dokáže nazbierať v ústach sliny a vypľuť ich do odberovej súpravy v množstve cca 2 ml.

Tento test je momentálne určený iba pre samoplatcov a jeho cena je rovnaká ako v prípade kloktacieho PCR testu, čiže 59 eur. Výsledok je klientovi poskytnutý ako certifikát v slovenčine a angličtine zároveň, jeho vyhotovenie diagnostický partner garantuje najneskôr do nasledujúceho dňa do večera od vykonania odberu. V prípade pozitivity je v certifikáte uvedená aj zmienená CT/CP hodnota, čiže miera virálnej nálože.

Na test sa môžete objednať v MOM Cooltajner v Považskej Bystrici od pondelka do piatku alebo v MOM BUS Púchovská jašterka v Púchove v utorky a piatky. Objednať sa môžete prostredníctvom stránky www.lab.online.

Dôležité upozornenie: Aby slinový PCR test vyšiel relevantne, 2 hodiny pred odberom nie je vhodné jesť, piť, fajčiť, umývať si zuby či inak si čistiť či dezinfikovať ústnu či nosové dutiny, používať sprej do nosa alebo žuť žuvačku.