Od 11. decembra 2020 bude Retro opäť zatvorené

10.12.2020 12:00

Milí Retráci, 

veľmi nás to mrzí, ale Retro bude od piatku 11. decembra 2020 až do odvalania opäť zatvorené. A chceme teda veriť, že ešte vôbec otvoríme.

Na základe včerajšej tlačovej konferencie, kde ťahali čierneho Petra opäť v prevažnej miere iba gastroprevádzky (ak nepočítame zdravotníkov), máju možnosť byť tieto prevádzky otvorené len prostredníctvom rozvozu alebo výdajného okienka. Úrad verejného zdravotníctva síce vydal chybnú vyhlášku, ktorou opatrenia paradoxne uvoľňuje (foto dole), ale myslíme si, že je len otázkou niekoľkých hodín, kedy tieto chyby odstránia. Naviac k tejto vyhláške vydal stanovisko aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici, ktorý pre okres PU, PB a IL podmienky na základe zlej situácie ešte sprísňuje.

Vznikol tak mierny administratívny chaos, na základe ktorého vôbec netušíme, či môžeme mať zajtra otvorené vôbec výdajné okienko, alebo vás podľa nariadenia hlavného hygienika môžeme pustiť rovno dnu. Keďže však okrem rapídneho poklesu tržieb a iných prevádzkových problémov navyše permanentne riešime policajané kontroly, nechceme zbytočne situáciu hrotiť a od zajtra ostane Retro zatvorené.

Nič menej, a iste budem hovoriť za viaceré prevádzky, ak bude avizovaný zákaz platiť prinajmenšom do 11. januára 2021 a nedostane sa k nám adekvátna pomoc (nehovoriac, že neprišla ešte ani tá už sľúbená), viacero podnikov už v novom roku pre zlú ekonomickú situáciu nemusí otvoriť vôbec.

Osobne ma mrzí, že gastroprevádzky sa stali obetným baránkom v politickom súboji (ako viacerí z krízového štábu povedali - toto je kompromis medzi tým, čo chceli odborníci, a čo ľudia ešte znesú), nástrojom demonštrovania mocenskej sily štátu (priznaný revanš za "vzburu" niektorých zúfalých prevádzok v Košiciach), tiež ma mrzí, že papalášizmus predsedu Národnej rady SR a jeho lyžiarskych stredísk nepredstavoval pre krízový štáb po dokonalom obrate žiadny problém, že premiér tejto krajiny o nás hovorí ako o podvodníkoch, a že za celú situáciu môže každý, len nie ten, kto zastáva najvyššiu exekutívnu pozíciu v tomto štáte. 

Chceme veriť, že ešte vydržíme. Ale tých síl - mentálnych či finančných - už naozaj mnoho nemáme.

Za celý Retro tím vám želám pokojný Advent a správajme sa, pokiaľ možno, zodpovedne a empaticky.

Tomáš Bořuta, konateľ

Sporná vyhláška ÚVZSR, ktorá opatrenia vlastne uvoľňuje (screen shot: 10.12.2020 o 16:45)