Od soboty 24. 10. ZATVORENÉ

23.10.2020 22:15

Milí priatelia,

nasledujúce riadky sa mi nepíšu vôbec ľahko. Pred malou chvíľou odchádzali poslední z vás a momentálne nevieme, kedy sa spolu v Retre opäť uvidíme. Akosi prízačne náš Spotify začal hrať po vašom odchode pieseň Don´t Cry for Me Argentina. Asi to nebude zorvna na plač, a ani na Argentínu, ale keď sme sa dnes lúčili, zas a znovu sme zažívali tú neistotu ako na jar... Práve spratujeme Retro, čistíme, rozdeľujeme, čo kto vezme domov, aby sa nepokazilo, vypíname chladničky, vodu, zamykáme...
 
Nie je to príjemný pocit. Od zajtra máme zatvorené. Tento týždeň si ideme dať dovolenku. Doba je ťažká, opatrenia sú nevyhnutné. Aj keď musíme priznať, že trošku nás sklamal prístup vlády, keď predminulý týždeň vlastne nezakázali, aby ste k nám chodili - akurát ste u nás nemohli jesť a piť. Od zajtra platí, že pre vás stále môžeme otvoriť - akurát vy k nám nemôžete prísť. Všetci rozumieme, že treba konať. Ale nebolo by na škodu sa k tomu postaviť férovo a zbytočne nehrať tieto divadlá. Je to, a nielen pre nás, mierne ponižujúce. 
 
Nuž teda, milí priatelia, od soboty 24.10. máme zatvorené. Aby sme pomohli veci, situácii, ktorá nie je momentálne priaznivá. Ona navyše nebude dobrá ešte niekoľko týždňov, ale chceme veriť, že sa aspoň natoľko ustáli, aby sme sa mohli v Retre stretávať hoc aj za sprísnených opatrení, ako tomu bolo doteraz. 
 
Napriek tomu, že nasledujúce dva týždne bude platiť zákaz vychádzania, budeme sa snažiť s kolegami premyslieť koncept, ako by sme sa k vám vedeli priblížiť aj v tieto dni. Nechceme sa však púšťať do nepremyslených projektov bezhlavo - naša situácia tiež nie je jednoduchá a nepotrebujeme sa unáhlenými krokmi "vymazať" z mapy nášho mesta. 
 
Do nasledujúcich dní vám želáme hlavne veľa energie, zdravia, sebadisciplíny, osobnej pohody. Telefonujte s ľuďmi, ktorých máte radi. Doprajte si odpočinok, a pokiaľ nebudú oblaky, tak slnko, prechádzku do prírody, a pokiaľ vám to situácia umožní, tak aj okolo Retra. Spomeňte si nás. Či už sme pre niektorých z vás kaviareň, pre iných bar či krčma, a pre iných možno miesto, kde sa cítite jednoducho dobre, stále sme pre všetkých miestom stretnutí. Stretnutí s ľuďmi, miestom vzájomnej komunikácie, prežívania strastí i radostí. Miestom spoločenským. Do kostola sa chodí za Bohom, do podnikov za ľuďmi. Lebo človek nie je stroj a potrebuje aj svoj duchovný a spoločenský rozmer. 

Želáme vám, sebe, ale aj ostatným kolegom zo zasiahnutých oblastí podnikania veľa vytrvalosti a pevnú voľu. Snáď to nebude trvať dlho a čoskoro sa vidíme.
 
Za všetkých kolegov z Retra vás pozdravuje 
Tomáš Bořuta, správca miesta, ktoré vám azda prirástlo k srdcu