RETRO NEWS: Pozrite si, čo vás čaká v Jesennom CoolTajneRi

11.11.2015 06:00

Retro News, ročník prvý, vydanie prvé, 11. november 2015, občasník kaviarne Retro Music and Coofee, www.retro-px.sk

RETRO NEWS

Počas leta sa okrem iných akcií v rámci CoolTajneRu predstavila aj SOSA – Slovenská agentúra pre vesmírne aktivity, ktorú v Považskej Bystrici zastupoval Michal Novota. Diskusia o prvej slovenskej družici ako aj letoch na Mars prilákala mnoho divákov a už v lete bolo jasné, že ľudia zo SOSA si cestu do Bystrice zopakujú ešte raz. Tentokrát sa v našom meste predstavia vo veľkom štýle.

VĎAKA COOLTAJNERU BUDE MAŤ POVAŽSKÁ BYSTRICA NA JEDEN DEŇ VLASTNÉ PLANETÁRIUM I HVEZDÁREŇ

Už v utorok 17. novembra bude hostiť Považská Bystrica nezvyčajnú návštevu. Do mesta v rámci projektu Jesenný CoolTajneR zavítajú páni zo Slovenskej agentúry pre vesmírne aktivity (SOSA) ako aj nadšenci zo združenia Slovenské planetáriá. Vďaka nim bude mať naše mesto v sviatočné popoludnie vlastné planetárium i hvezdáreň. „Priatelia zo združenia Slovenské planetáriá nám ukážu hviezdne nebo nad nami a nebude chýbať rozprávanie o vesmíre či misii na Mars. Všetci vesmírni nadšenci sa s nami môžu stretnúť 17. novembra v Dome kultúry od 15. hodiny,“ hovorí Juraj Kubica zo SOSA, ktorý návštevníkom rád zodpovie na všetky zvedavé otázky.

„Utorok bude vôbec nabitý akciami,“ hovorí Monika Bandúrová z organizačného štábu Jesenného CoolTajneRu. „Už o deviatej ráno sa všetci nadšenci lesných zvieratiek stretnú na prednáške v Retre, odkiaľ sa vydajú na pozorovanie do okolitej prírody. Poobede budeme pokračovať vo vesmírnych aktivitách, o štvrtej si budú môcť všetci CoolTajneRisti pozrieť krátke videá z dôb minulých a deň zavŕšime panelovou diskusiou so vzácnymi hosťami z Ústavu pamäti národa (ÚPN) a regiónu. Rozprávať sa budeme o Nežnej revolúcii, ale aj o tom, ako sa za ostatných 26 rokov naša spoločnosť zmenila a čo môžeme čakať od rokov nasledujúcich,“ doplnila Monika Bandúrová. Hlavným diskutérom bude v utorok 17. novembra pán Peter Jašek z ÚPN, diskusia začína o 17:00 v Retre. Vstup je samozrejme bezplatný a organizátori na diskusiu všetkých srdečne pozývajú.

O ZÁBAVU BUDE POSTARANÉ: TRI KONCERTY ZA TRI DNI

Jesenný CoolTajneR ponúkne okrem náročných tém aj oddych a zábavu. Na programe sú hneď tri koncerty, vždy so začiatkom o 20:30. V piatok 13.11. zahrá na gitare Michal Kramarík, sobota 14.11. bude trošku punkovo odvážnejšia s Dášou Fon Fľaša a v pondelok 16.11. sa so svojou gitarou predstaví dobre známy bystrický gitarista Bobeš s Česko-Slovenskou Retro Párty.

O ZDECIMOVANOM ŠKOLSTVE AJ S BIELOU VRANOU

Nedeľný podvečer 15. novembra sa v rámci Jesenného CoolTajneRu budeme rozprávať azda o jednej z najpálčivejších tém ostatných dní, ktorá hýbala a hýbe spoločnosťou – o slovenskom školstve, s ktorým to už niekoľko rokov nevyzerá vôbec ružovo. „Sme veľmi radi, že pozvanie diskutovať do Považskej Bystrice prijal aj učiteľ Vladimír Crmoman, držiteľ titulu Biela vrana 2013 ako aj ďalší ctení hostia, univerzitný profesor Dušan Meško či Katarína Čapeková, učiteľka a aktivistka z Iniciatívy žilinských učiteľov,“ hovorí Anna Jančová, ktorá sa zhostí moderovania nedeľnej diskusie.

Na pretras tak pôjde celé školstvo – jeho slabiny i posledné dobré stránky, ktoré mu v zle nastavenom systéme ostali, no diskutujúci sa zároveň budú snažiť hľadať riešenia, ako jednému z najväčších slovenských pacientov pomôcť. Organizátori CoolTajneRu tak v nedeľu do kaviarne Retro pozývajú nielen všetkých pedagógov z mesta a jeho okolia, ale aj rodičov a Bystričanov, ktorým záleží na vzdelaní a budúcnosti mladej generácie.

Jesenný CoolTajneR začína v piatok 13.11.2015 koncertom Michala Kramaríka a končí poslednou akciou – diskusiou na tému Nežnej revolúcie dňa 17.11. Kompletný program aj s podrobnosťami nájdete na webe kaviarne Retro – www.retro-px.sk/cooltajner/ ako aj na facebookovskej stránke CoolTajneRu. Tento projekt zároveň môžete finančne podporiť aj na stránke www.startlab.sk. Každé hoc aj euro pomáha organizátorom CoolTajneRu prinášať do Považskej Bystrice nové témy, akcie, diskusie, koncerty či inak spoločnosť obohacujúci program.

Máte hlad? Retro Vám ho zaženie!

Od októbra nastalo v Retre niekoľko zmien. Okrem toho, že sa kaviareň rozdelila na fajčiarsku a nefajčiarsku časť, po novom sa dá v Retre aj najesť. „Našim zákazníkom ponúkame pravé domáce hamburgery, čerstvé šalátiky či chrumkavé panini a tousty,“ hovorí Ľubica Šlapková z Retro Music and Coffee. Ak vás teda prepadne hlad, nenechajte sa ním trápiť a príďte ho zahnať chutným jedlom :-)